Phun
Si Isaac Newton descubrió que los objetos caen por la atracción que la masa de la Tierra ejerce sobre ellos, los chicos de la Universidad de Umea en Suecia han descubierto como ensayar con esta y otras fuerzas de un modo realmente divertido.
Phun es el nombre de este experimento, un juego educativo con todo lo necesario para que te lo pases en grande jugando con fuerzas como la gravedad, la fricción o la presión y propiedades de la materia como la densidad, la elasticidad, la viscosidad o la inercia.
Concretamente, con Phun puedes crear objetos bidimensionales como cuadrados, rectángulos, círculos, formas libres, cuerdas e incluso líquidos y dejar que las diferentes fuerzas físicas emuladas actúen con el escenario. Puedes ver una demostración aquí.
Obviamente, uno de los puntos fuertes de Phun es su motor de físicas. La recreación de pesos, el cálculo de colisiones y la interacción de objetos sólidos con líquidos está realmente conseguida.
és un interessant entorn , que ens permet aplicar determinats comportaments físics a objectes dibuixats per nosaltres. D’aquesta manera podem fer servir Phun a l’aula per fer demostracions de fenòmens que sempre s’han explicat de paraula i que s’han han tingut que imaginar, amb l’inevitable dificultat que això comporta per alguns alumnes.
Existeix una versió portable que us podeu descarregar des d’aquí.
Podeu preparar activitats de Phun fent servir TinyTask ( una aplicació que grava els moviments i accions del ratolí de manera que l’alumna/e podrà repetir tantes vegades com vulgui el procés).
Us podeu descarregar un exemple de pla inclinat generat amb Phun i gravat amb Tinytask. Nomes heu d’obrir el programa Phun a pantalla sencera i posteriorment reproduir la gravació de moviment feta amb TinyTask fent servir el fitxer “palanca.exe” que us podeu descarregar clicant aquí, o si ja teniu el programa TinyTask i només us voleu descarregar la seqüència podeu descarregar el fitxer “palanca.rec” i reproduir les accions des del TinyTask. D’aquesta manera davant vostre veureu reproduït el procés de creació d’una palanca i la seva posterior simulació, tal com teniu en el següent videotutorial, amb la diferencia de que en aquest cas obtindreu l’objecte en el vostre ordinador.
Aquí podeu veure diversos videotutorials sobre l’eina:
Podeu descarregar l’aplicació portable clicant aquí.
Amb l’acompanyament d’una PDI podem implicar als alumnes fent que interaccionin amb la PDI de classe, per resoldre les situacions plantejades o també fins i tot per crear-ne ells de noves.
Aquí teniu alguns recursos :